לשון הרע
- Koren Lan
- Apr 13, 2023
- 3 min read
Updated: Feb 22, 2024

נצור לשונך מרע אומר הפסוק היהודי הקדום ולא לחינם.
לשון הרע היא אחד הדברים הפוגעים באופן חמור בכבודו ובשמו של אדם ויש להיזהר בהם, אך מה יעשה אדם אשר חש כי הוא נפגע מדברים הנאמרו בגנותו עד כדי שימוש בלשון הרע?
איך מתייחס לכך המחוקק ומה הם העונשים הקבועים בחוק למי שמפר את חוק לשון הרע?
מהי לשון הרע?
לשון הרע מתייחסת לכל סוג של פרסום ציבורי, בכל מדיה הקיימת כיום, החל ממודעות על לוח מודעות דרך כלל אמצעי התקשורת ובשנים האחרונות ביתר שאת ברשתות החברתיות. הפרסום הוא כזה פוגע באדם ויכול להשפיל אותו, ללעוג לו או לפגוע בכל אחד מאורחות חייו, מוצאו, נטיותיו השונות לרבות המיניות, משלח ידו ועוד. חובת ההוכחה בגין לשון הרע שמורה לבית המשפט ומי שמרגיש שנפגע, עליו להגיש קובלנה לבית המשפט בנושא. החוק אף מאפשר פיצוי של 50,000 ₪ גם ללא הוכחה לנזק בגין הפרסום.
חוק איסור לשון הרע -
חוק איסור לשון הרע חוקק בישראל בשנת 1965 – תשכ"ה. החוק עוסק בהגנה על כבודו של אדם ארגון או קבוצה ושמירה על שמם הטוב, וזאת על ידי איסור על פרסומים והודעות שיש בהם להפיל או לבזות אדם אחר. החוק מנוסח באופן כזה כי שימוש בלשון הרע מהווה עוולה אזרחית המתכנסת תחת דיני הנזיקין, אך יכולה במקרים חמורים להפוך לעבירה פלילית שעונש עליה יכול להיות כבד יותר.
חוק איסור לשון הרע מגדיר את המקומות בהם יוכל פרסום להתפרש כדברים שיש בהם לשון הרע.
· ביזוי אדם בשל התנהגות, מעשה או תכונה המשויכת לפועלו.
· ביזוי אדם על רקע עדתי, מוצאו, גזעו, מקום מגוריו, נטייתו המינית, מינו או מוגבלות הקיימת אצלו.
· השפלתו של אדם בפרהסיה או להפוך אותו לחשוף לשנאה, לעג או בוז.
· פגיעה במשלח ידיו של אדם באופן שעלול לסכן את משרתו, מקצועו או משלח היד שבחר לעסוק בו.
עיקרי חוק איסור לשון הרע-
חוק לשון הרע מגדיר בסעיף הראשון לחוק מהו לשון הרע ובאותו הסעיף אף מציין שני מסלולים איתם אמורה המערכת המשפטית להתמודד עם סיטואציות של לשון הרע.
1. משפט פלילי – הסעיף השישי לחוק לשון הרע מגדיר מהו העונש המירבי למי שנאשם בפרסום לשון הרע, וקובע פרק זמן של שנת מאסר לאדם אשר יעשה שימוש בלשון הרע מתוך כוונה ברורה לפגוע בכבודו של אדם כפי שמתואר בסעיפי החוק. סעיף 8 לחוק מסביר את ההליך בו יכולה מדינה להתערב ולהפוך את התביעה האזרחית לקובלנה פלילית שבסיומה הגשת כתב אישום על ידי המדינה על כלל המשמעויות הנלוות לכך.
2. משפט אזרחי – הסעיף השביעי של החוק מציין שבמקרה של עוולה ניתן לתבוע על פי דיני הנזיקין את מייצר דברי לשון הרע בסכום של 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק, במקרה בו הוגשה תביעה ובה הייתה כוונה לפגוע בית משפטי רשאי לפסוק פיצוי עד לגובה של 100,000 ₪ לא הוכחת נזק.
מה מומלץ לעשות אם נפגעתם ?
אם נתקלתם במקרה בו אתם חשים כי מישהו פעל באופן שהוא פוגע בכם בגין דברם שאמר, כתב או פרסם, כלומר עבר על עבירות לשון הרע, ישנם מספר דברים אשר מומלץ לעשות:
· תיעוד העדויות – פעמים רבות אנשים מבינים לאחר הפרסום את חומרת מעשיהם ומעלימים פוסטים, משמידים מסמכים ועוד, לכן ראשית תעדו ותייקו את דבר הפרסום המכפיש. בנוסף אם ניתן לתעד את המכפיש בתצלום סרטון או וידאו, זה מומלץ ביותר.
· התייעצות עם עורך דין – לשון הרע הוא עניין משפטי לכל דבר ועניין, לכן במידה ואתם חשים שנפגעתם, גשו לקבלת ייעוץ וליווי מעורך דין המתמחה בנושא.
חשוב להגדיר גם כעת כי תביעה בגין לשון הרע יא איננה דבר כה פשוט ויש שהיא מתנגשת עם אחת הזכויות החשובות שיש לאדם וזוהי הגבלת חופש הביטוי הנחשבת כבעלת חשיבות מאד גבוהה במשפט הישראלי, והתפיסה הרווחת היא, שאין להגביל את החופש הזה. בכדי שתביעת לשון הרע תגבר על חופש הביטוי, יש צורך להוכיח כי התקיימה הוצאת דיבה באפן כזה שיש בו לפגוע בשמו הטוב של אדם. חשיבות הליווי המקצועי של עורך דין מומחה היא המשמעותית להצלחת התהליך. משרד עורכי דין לן בנארוש מתמחה בטיפול תיקי תביעה והגנה בגין לשון הרע.
"המידע לעיל מהווה מידע ראשוני בלבד ואין הוא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואין באמור לעיל בכדי להוות המלצה לנקיטת הליכים ו/או להימנעות מהם. מומלץ להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום בטרם נקיטת כל פעולה. למען הסר ספר, האחריות לכל תוצאה בשל הסתמכות על האמור לעיל תחול על המשתמש בלבד."